de reis: deel 2 vervolg
Door: Piet en Tiny
Blijf op de hoogte en volg Piet
08 Oktober 2010 | Turkije, Ankara
Gisterenavond uitmuntend gegeten bij de motocamp ( camping en autoparkeerplaats ) de eigenaar heeft een klein restaurant, maar voortreffelijk. Vannacht een koude nacht geweest, we staan daar op een hoogte van 1470 m boven de zeespiegel en met een heldere lucht koelt het snel af. Het gras en de auto waren helemaal wit, min 0,5 graden, dat was even wennen.
Vroeg weg want er stat ruim 400 km ( waren er 443 ) te wachten. Op mooie wegen om Ankara heen, lekker in de zon en lekker doorrijden we komen uiteindelijk voor Syrië en Jordanië en Turkije is maar om doorheen te rijden. Wat is zo’n stad dan groot wanneer je er alleen om heen rijdt 4-baans wegen en af en toe een auto. Massa’s torenflats wel 20 etages hoog ver van het centrum, veel ook in aanbouw en veel nog onbewoond, ook hier heeft men last van de recessie. Het centrale deel van Turkije is een hoogvlakte en we rijden op een hoogte variërend tussen 1000 en 1400 meter met eindeloze rechte golvende wegen. (Er zat een pas bij op 1590 meter). We rijden langs een groot zoutmeer, heel veel vroeger was hier de zee en nu wint men er zout. Aan weerszijde staan een grote zoutfabriek, een ervan hebben we twee jaar geleden aangedaan. Benzine getankt, althans de eerste twee stations was de benzine op en de derde was heel gezellig, praatje gemaakt, koffie en thee gekregen en weer verder. Bij het zoutmeer gestopt, er stonden er al een paar van de groep en sommige stonden een zak grof zout te scheppen voor het bad!! Het blijven Hollanders. Het wordt steeds warmer, tijd voor de korte broek!! Gestopt voor een lunch, lekker in de zon gezeten wat foto’s gemaakt en weer verder. Vlak bij ons doel een stad ingereden voor wat boodschappen en vers fruit en groenten. Een van de campers zag dat en reed spontaan achter ons aan, hij dacht dat ik een kortere weg wist, foutje. Het laatste stuk waren de wegen plotseling erg slecht, een groot deel alleen op de linker gereden die was een beetje begaanbaar. En een stuk zelfs aalleen een “zandweg” maar op de bestemming een hele goede camping. Een welkomst drankje van Yasar de eigenaar, goed internet hele warme douche ( zonelementen en heel veel) en een zwembad met koud water. We zijn op 1380 m.
Donderdag 7 oktober, de 13e dag een excursiedag met een bus olv Yasar.
Weer een koude nacht maar overdag zonnig en warm. 20 graden. We zien al heel veel luchtballonnen in de lucht wat wij twee jaar geleden ook gedaan hebben. We tellen er wel 50. We gaan eerst naar Goreme en krijgen van Yasar een heel goede uitleg over het ontstaan van heel Capadocië hetgeen ong. 400 km2 groot is maar het aansprekende deel is hier. De grillige vormen zijn ontstaan door water en wind en corrosie. Er woonden hier veel Katholieken en rond het jaar 400 werden die door de Romeinen van uit het westen en de Perzen vanuit het oosten onderdrukt en zij hebben zich toen schuil weten te houden door in het zachte steen holen uit te houwen en met hun vee zich te verschuilen, we zijn in een onderaardse stad geweest,( per ongeluk gevonden toen iemand ontdekte dat bij de waterput in het dorp de sneeuw wegsmolt, vanwege warme lucht vanuit de grond. Dat was ong. 40 jaar geleden en onder de grond bevind zich een hele stad in zeven etages, waarin alles wat wij bovengronds doen vroeger gebeurde. Heel bijzonder, alleen moet je geen claustrofobie hebben want de tunnels en doorgangen zijn soms eng smal en erg laag, dus veel bukken. Onvoorstelbaar hoe men te werk is gegaan met weinig hulpmiddelen en waar laat je alles wat er uit komt.
Voor de bemesting van het land eromheen hield men duiven waarvan de uitwerpselen als mest diende. Ze werden niet gegeten, een duif was een heilig dier.
Veel verder in Soganli de lunch gebruikt en een lange wandeling gemaakt gedeeltelijk in een kloof waar nog een paar oude kerkjes staan met uit diverse tijdperken fresco’s die helaas te laat zijn behouden waardoor ze erg beschadigd zijn. Heel oud maar een heel goede uitleg erbij van Yasar vergoede veel en je ziet het verhaal erachter.
Bij terugkomst eerst de caravan een betere plaats gegeven, we kijken nu over het dal vanwaar de luchtballonnen opstijgen. ( er stonden 22 campers van de NKC die weer terug naar Nederland zijn ).Het ging in de loop van de avond regenen en de verwachting is slecht weer, we zien wel.
Vrijdag 8 oktober de 14e dag, een vrij dag zelf in tevullen.
De hele nacht geregend dus de ballonvaarders kwamen weer terug het ging niet door. We zouden gaan wandelen met Yasar maar dat is afgeblazen en gaan nu met z’n allen om drie uur naar de hamman, ook gezellig en zeker met dit weer,het is niet koud maar af en toe valt er nog wat.
We maken er maar wat van, internetten en een dag rust is ook wel eens lekker, de caravan van binnen een grote beurt, is wel eens nodig na zes weken, ( ja zo lang zijn we al weg )
Vragen over waar ik het vandaan haal om zo veel te schrijven: het is vroeg donker dus nemen we er de tijd voor, ik vind het leuk en wanneer je het niet opschrijft vergeet je het meeste nu kun je het zelf ook nalezen. Ik gebruik het voor het plakboek wat er thuis van gaat komen.
Verder wordt de avond ingevuld met lezen en kaarten. T.V. doet het vanaf hier niet meer, is te ver weg, tot Ankara ging het nog en konden we alle nieuwtjes nog volgen voor zover we er de tijd voor namen.
De hamman was heerlijk, en de regen is opgehouden vanmiddag, maar het is knap fris nu.
Morgentrekken we weer vroeg verder, een kleine 350 km maar we weten al dat de tweede helft de weg erg slecht is, we zien wel
Deze editie is wat sneller maar we hebben hier internet en we moeten maar weer afwachten wanneer dat weer is, Van hieruit groeten aan iedereen , we kunnen niet ieder persoonlijk scrijven, sorry.
08 Oktober 2010 - 18:50
T.Mencke:
Fijn[gezellig] zo'n berichtje te lezen
Het is puur genieten lijkt me.
Het is jullie gegunt.
liefs,
oma Tiny -
11 Oktober 2010 - 18:01
Harmesjes Turkije :
OOOOO dit had ik ook allemaal nog niet gelezen Dus maar ff gedaan ....dat claustrofobie vertel ik hier aan onze vrienden als ik het boek van Brazil laat zien en de foto"s van de goudmijn laat zien dat was toen ook wel pittig !! weten jullie nog ??
11 Oktober 2010 - 18:29
Frans En Petra:
OOOOO dit had ik ook nog niet gelezen. Je hebt er eem dagtaak aan om deze reis te verslaan. Wel heel erg leuk, voor ons en voor jullie om het later nog eens terug te lezen.